zaterdag 17 november 2012

Hartige (soep)broodjes van kwarkdeeg



Naar aanleiding van het karwijbrood van Yvette ben ik nog eens de boeken in gedoken. Vroeger maakte ik hartige baksels van kwarkdeeg. Dat doen ze veel in Duitsland. Dit deeg krijgt een heerlijk korstje en een luchtige structuur, het enige nadeel is dat het erg kort houdbaar is. Omdat het deeg niet hoeft te rusten of rijzen is het wel heel snel klaar, waardoor het erg handig is als je bijvoorbeeld voor de avondmaaltijd snel nog een broodje of een broodstengel bij de soep wilt serveren.

Om het eerst maar eens uit te proberen zijn we gestart met een 'kaal' broodje en een broodje met Italiaanse tuinkruiden erop. Allebei vielen ze in de smaak, vooral met beleg. Maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Gedroogde tomaten, rozemarijn, tijm, karwij, uien, kaas, olijven, feta, andere kaas..... en je kan ook makkelijk variëren binnen je batch met verschillende vullingen of strooisels. Er is immers geen rijs en het deeg is makkelijk te hanteren.

Bestudering van de ingrediënten leert dat dit eigenlijk een ver familielid is van de scone, buttermilk biscuit en dergelijke. Naar verhouding gaat er minder verzadigd vet in en wat meer eiwit. En die Angelsaksische baksels hebben ook te lijden onder een korte houdbaarheid; een grappige parallel.

Deze broodjes, die wij vandaag bij de pompoen-rodelinzensoep aten, zullen in ieder geval nog wel vaker op tafel komen. De jongens wilden ze ook wel eens met jam of ander zoet beleg uitproberen.
De hoeveelheid is overigens nogal ruim. Ook weer typisch Duits denk ik dan. Wat moet je nou met 15-20 broodjes? Hier bleven er zes over voor het ontbijt. Maar als je met een 4-persoons-gezinnetje bent zou je dus weleens het recept kunnen halveren.

Hartige broodjes van kwarkdeeg

Ingrediënten
250 gram magere kwark
8 eetlepels zonnebloemolie of een andere neutrale olie
1 theelepel zout
8 eetlepels melk
500 gram bloem (ik heb een combinatie van lemairemeel en natuurbloem van de natuurvoeding gebruikt)
1 zakje bakpoeder
2 eieren
[voor zoete varianten ook nog 50 gram suiker]

Bereiding
1. Roer alles met de kneedhaak of pollepel tot een stevig deeg. Het kan even rusten of meteen verwerkt worden.
2. Vorm het deeg. Ik heb met de goedkoopste patisserie-schraper een soort quenelles van het deeg afgestoken en gewoon zo op de bakplaat gelegd. Nog een beetje afgeplat met de hand.
3. Afbakken bij 160 graden hetelucht. Broodjes zijn gaar in 10 tot 20 minuten.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten