Ingrediënten:
- 300 gram rozijnen
- 550 gram bloem
- 10 gram zout
- 15 gram gedroogde gist
- 70 gram basterdsuiker
- 1 el abrikozenjam
- 300 ml melk
- 2 eieren
- 50 gram boter
- 1 el citroenrasp
- gesmolten boter voor als je een zachte korst wilt
Bereidingswijze:
- Week de rozijnen in een bakje thee.
- Voeg de bloem en het zout bij elkaar.
- Verwarm de melk tot lauwwarm en los er de gist en de basterdsuiker in op.
- Doe het melkmengsel bij de bloem en kneed er een soepel deeg van.
- Laat het deeg (afgedekt met een theedoek of plastic folie) ongeveer een half uur rijzen.
- Smelt de boter.
- Scheid een ei en zet het eiwit apart. Doe het eigeel bij het andere ei.
- Vermeng de boter met de citroenrasp, de abrikozenjam en het eimengsel en kneed dit door het deeg. Als het deeg te nat blijft, dan kun je er gewoon nog wat bloem bij mikken.
- Dep de rozijnen goed droog en meng ze door het deeg.
- Laat het deeg weer een half uurtje rijzen (onder een doek of plastic).
- Verwarm de oven voor op 200/220 graden. Mijn oven wordt al snel te warm, ik bak de bollen op 200 graden.
- Rol het deeg kort uit in een lange sliert en snij er bolletjes vanaf. Weeg de bollen en zorg dat ze allemaal ongeveer hetzelfde gewicht hebben. Dan zullen ze tegelijk gaar zijn. Ik maak meestal bollen van ongeveer 100 gram.
- Laat de bollen dan weer even rijzen.
- Als je een harde korst wilt, klop dan het overgebleven eiwit even los met wat water en kwast de deegbollen ermee in.
- Als je juist een zachte korst wilt, dan gebruik je het eiwit niet. Smelt dan in een pannetje wat boter.
- Bak de bollen in de oven, ongeveer 10 minuten. Let op, want de bollen verbranden snel.
- Wil je een zachte korst, bak dan de bollen ongeveer 8 minuten, haal ze uit de oven en kwast ze in met wat gesmolten boter, bak nog 2 minuten en kwast de bollen daarna direct weer in met wat boter.
- Laat de bollen afkoelen.
- Als ze nog een beetje warm zijn, zijn ze het lekkerst!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten